Dissabte 5 maig - Recuperem el poblenou!
Dissabte 5 maig - Recuperem el poblenou!

Tornem la vida a les naus!
Recuperem el poblenou!

A un any, un mes i un dia de l'incendi de la nau 21 de Can Ricart, nau21 proposa una trobada entre diferents actors en el marc d'Indústries Waldés: un model tant pel que fa al cooperativisme com per a la memòria obrera de Poblenou, i espai fabril que des de maig de l'any passat té la garantia de continuïtat com un dels elements del patrimoni industrial del barri: un exemple -al capdevall- que darrere de les pedres hi ha persones que vertebren -de manera insubstituïble- les ciutats i els paisatges.

Amb aquesta trobada, nau21 convida a representants de la indústria, dels ateneus, de l'associacionisme, dels espais creatius i altres implicats en les llargues lluites contra el tarannà del 22@ al Poblenou a posar de manifest la importància decisiva que té la participació dels ciutadans i ciutadanes en el disseny i la gestió de la seva ciutat, seguint la línia de llurs accions davant de moments clau de la transformació urbana -i conseqüentment social- al Poblenou durant els últims 4 anys.

Jornada 5 de maig:

11.00 - 14.30 - presentació del timeline / powergrama
lloc: indústries waldes - c/ ramon turró 111 - aforament limitat

presentació del timeline / powergrama com a línia conductora de l'acte. Els assistents aportaran la seva experiència davant les dades amb la finalitat d'ampliar-les i aportar la seva visió dels fets. al final es farà la presentació del procés soles no podem i dels actes conjunts del 6 de maig a la plaça de sol de gràcia

isaac marrero, guillermo beluzo y roberto garcía presentaran un fragment d'un treball documental en curs sobre el conflicte de can ricart y la renovació del poblenou.

Proposta d' assistents convocats: industrias waldes, arxiu històric del poblenou, assemblea de joves del poblenou, coordinadora contra el 22@, ateneu popular octubre, diables poble nou, ateneu enciclopèdic popular, ateneu flor de maig, repensar barcelona, sitesize, la makabra, taller caminal, la escocesa, arte bastardo, industrials can ricart, avvcr – assoc. veins i veines can ricart, cer cooperativa bac de roda, bisaucii: colectivo urbano, la raspa, nau21 ...

14.30 - 16.30 - dinar popular
lloc: taller caminal - c/ pallars 172

16.30 - 18.00 - accions al Poblenou
lloc: sortint del taller caminal
una passejada per indrets significatius de la pèrdua de patrimoni viu al barri

18.00 - Hotel Barcelona
lloc: ateneu flor de maig - c/doctor trueta 195
teatre a càrrec de la cia. la quadra màgica

19.30 - 22.00 - cursa del sant pollastre
+ sardinada i pollastrada popular
lloc: plaça prim
organitzen: diables poble nou

Context:

L'associació nau21 neix en el moment que els creadors de la nau 21 de Can Ricart (Can Font) es veuen obligats a abandonar el seu espai de producció a principis de 2006, i després que la seva lluita, al costat de la dels industrials del recinte i de molts altres habitants del barri i de la ciutat, hagués evitat mesos abans la demolició del recinte fabril de Can Ricart, condemnat fins aquell moment a desaparèixer en nom d'un malentès progrés i de la gran operació especulativa que el màrqueting de l'Ajuntament encara ven com a Pla 22@.

Així doncs el nom d'aquesta l'associació fa referència a l'espai de Can Ricart on neix, el qual es proposa recuperar com a espai obert de creació, de producció, d'intercanvi i de diàleg, per al barri i per a la ciutat.

El 5 de maig fa un any, un mes i un dia de l'incendi de la nau 21 del recinte de Can Ricart. Malgrat que l'espai va estar a punt de desaparèixer entre les flames: la protesta enèrgica i decidida de diferents col·lectius i habitants del Poblenou i de la ciutat de Barcelona davant del 22@ va obligar a l'Ajuntament a iniciar processos per a modificar els seus plans originals sobre la zona, que conduirien finalment a la Modificació del Pla per a la Preservació del Recinte de Can Ricart i a la del Pla de Patrimoni Industrial del Poblenou, ambdues modificacions aprovades el passat mes de novembre sense -com de costum- la necessària i tantes vegades reivindicada participació ciutadana.

nau21 ha manifestat el seu desacord amb la modificació tant del Pla per a la Preservació del Recinte de Can Ricart, com del Pla de Patrimoni Industrial del Poblenou a través de les al·legacions corresponents. En elles denuncia la falta de participació ciutadana en el procés i reclama la conservació íntegra del recinte (el nou Pla només contempla la conservació d'algunes naus), entenent com a "conservació íntegra" tant la dels elements arquitectònics i urbanístics, com la de les persones i activitats que han donat vida al recinte.

Segons l'Ajuntament, graciosament, aquests últims, són elements que "no poden ser contemplats ni inclosos en un pla urbanístic" (cita textual de la resposta de l'Ajuntament a les al.legacions de nau21).

La vida va tornar a Can Ricart durant els onze dies de l'ocupació de les naus per part del col·lectiu La Makabra, ocupació que va rebre tant el suport de centenars de col·lectius i persones de la ciutat -reflectit en les adhesions al comunicat de nau21-, com la simpatia i admiració de molts més. El comunicat expressa el seu suport a l'ús de les naus de Can Ricart per membres de La Makabra, o d'altres col·lectius, amb la finalitat de construir un espai de cultura obert al barri i a la ciutat. En el mateix comunicat, nau21 rebutja enèrgicament el desallotjament realitzat posteriorment i exigeix a les autoritats dedicar els seus esforços a establir un diàleg real amb els ciutadans amb la finalitat d'elaborar un nou pla d'usos del recinte.

Sens dubte, l'ocupació de les naus de Can Ricart per La Makabra ha revifat el debat a Barcelona sobre l'autogestió davant la institució, sobre l'espai públic davant la propietat privada, sobre els drets de qualsevol ciutadà en una democràcia real davant la paulatina aniquilació d'aquests drets per part de les democràcies representatives... I ha denunciat, al mateix temps, l'especulació urbanística dèspota que imposibilita altres formes de fer ciutat més d'acord amb les necessitats dels seus ciutadans, o dit d'una altra manera, el servilisme obscè de la política al servei dels interessos privats del mercat.

El passat 13 de març la Generalitat declarava Can Ricart com a Bé Cultural d'Interés Nacional (BCIN). Aquesta declaració sembla no haver afectat les consideracions fetes per l'Ajuntament en la seva Modificació al Pla per a la Preservació del Recinte de Can Ricart.

nau21 manifesta la seva total oposició al projecte d'instal·lació de la Casa de les Llengües al recinte i reclama la gestió de la nau 21 de Can Ricart per part dels col·lectius que l'han fet viure i han lluitat per la seva conservació, malgrat l'Ajuntament, el 22@, la propietat i les flames.

www.nau21.net

Member of:

Fàbricas de CreacióXarxaProd

With the support of:

Ajuntament de BarcelonaGeneralitat de Catalunya - Departament de Cultura

Menaged by:

Associació d'Idees EMA

In collaboration with:

08 Birra artesanaGRAF AgendaRAIMA