La lluita per l'espai urbà

Hola amigos.
Después de más de un año de trabajo por el movido barrio de Poble Nou y sus gentes, hacemos una primera proyección del Documental: La lluita per l'espai urbà&.

La proyección se hace "in situ" en plenas fiestas del Poble Nou
el Viernes 15 de Setiembre a las 20:30 en Can Felipa
C/Pallars 277, 08005 Barcelona

La lluita per l’espai urbà
de Jacobo Sucari

Una coproducció d’Area de Televisió i Televisió de Catalunya.
Amb el suport de l’ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals)


COMENTARI DEL REALITZADOR

“La lluita per l’espai urbà” és un documental que reflexiona sobre els canvis violents que genera el desenvolupament urbà en els paisatges i en els seus habitants.

En aquest cas, el protagonista és un antic barri de fàbriques i tallers que va néixer com a resultat de la revolució industrial del segle XVIII i que actualment està patint canvis demoledors a conseqüència de diversos interessos econòmics.

És el districte barceloní del Poble Nou, una zona destinada a albergar importants centres lligats a tecnologies puntes; a prendre forma d’aparador turístic gràcies a la seva proximitat al mar i, a convertir-se en un territori on l’especulació del seu sòl és l’interès principal de la inversió privada i la pressió immobiliària.

L’evolució d’aquest barri té el seu punt de partida amb l’anomenat “pla Cerdà” que ja pretenia instaurar el model de l’Eixample en aquesta zona. Des dels Jocs Olímpics de l’any 1992, nous edificis i serveis es van estendre pel barri. La costa va esdevenir espai de cobdícia i amb el Fòrum 2004, va continuar la remodelació, els enderrocs i la reconfiguració total.
Actualment, aquesta reconfiguració és una lliuta entre el capital privat, l’ordenació territorial proposada pel poder polític i la resistència de les associacions locals, ben capaces també d’imposar el seu posicionament.
El conflicte en aquest territori convuls es presenta en el documental a partir de diversos punts de vista que flueixen en paral·lel i que li donen continuïtat dramàtica i argumental a partir de l’opinió i de la confrontació.
Cadascuna d’aquestes dimensions facilita a l’espectador una reflexió i un acostament sobre el present i sobre la història. Un territori en lluita on els resultats finals encara són incerts i on es qüestionaran els models de creixement sota el concepte de progrés, els models alternatius d’associacions ciutadanes i la inversió de capital financer. En síntesi, el pas traumàtic d’una societat industrial a una societat de la informació.
És el cas d’una nova articulació del desenvolupament urbà que afecta a les grans ciutats europees contemporànies com és el cas de Barcelona però també de Paris, Londres, Berlín o Varsòvia.
Són ciutats que pateixen transformacions que afecten a col·lectius i interessos econòmics locals integrats, i actualment es troben absorbits per una dinàmica de voràgine i per una política global.

FITXA TÈCNICA

Guió i realització : Jacobo Sucari
Producció executiva: Oriol Porta
Producció executiva TVC: Jordi Ambrós
Producció delegada TVC: Rosa Bosch
Durada: 59:30”
Any: 2006

Una coproducció d’Àrea de Televisió i Televisió de Catalunya. Amb el suport de l’ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals)

Member of:

Fàbricas de CreacióXarxaProd

With the support of:

Ajuntament de BarcelonaGeneralitat de Catalunya - Departament de Cultura

Menaged by:

Associació d'Idees EMA

In collaboration with:

08 Birra artesanaGRAF AgendaRAIMA