(De)formacions: Tecnologías Fetichistas
Aquest projecte de Lior Zalis proposa qüestionar la relació entre pràctiques espirituals, pràctiques polítiques i pràctiques estètiques a través d'exercicis col·lectius i fabricació d'objectes i situacions.
Per a això, buscarem crear un vocabulari màgic per a processos estètics que pugui servir d'eina per als processos artístics contemporanis. Per mitjà de trobades de diferents formats amb artistes i investigadors buscarem crear un marc de reflexió sobre les tecnologies estètiques per darrere de les pràctiques màgiques i al mateix temps generar un espai de confluència i comunitat que produeixi un saber compartit per mitjà del fer. Recollint altres epistemologies i sabers històricament marginats, el projecte s'estructura en trobades per a generar materials de suport i pràctiques que facin una justícia epistémica sobre la fetilleria, l'espiritualitat i la màgia. En interrogar-nos sobre l'eficàcia del pensament màgic i espiritual en el camp teòric i pràctic de les arts contemporànies, podem desplaçar-nos d'un món marcat pel desencantamiento i racionalitat cap a altres maneres d'habitar, fer i sentir.
Amb aquests exercicis de materialitat dissident es fa una aposta política de crear altres vincles i desitjos comunitaris a través d'experiències que posen en relleu les relacions i negociacions eròtiques, estètiques, col·lectives, polítiques, espirituals i sagrades sobre la materialitat de la vida. En aquesta proposta de recerca grupal s'experimenten dispositius de creació col·lectiva que permeten altres pràctiques de desig. Es tracta d'entendre com les formes i pràctiques religioses poden ser considerades com a eines estètiques per a les pràctiques polítiques i comunitàries.
En el camp de les arts com en el de la política, aquest projecte reprèn la otredad constitutiva en la construcció semàntica del fetitxisme per a pensar-lo com a política altra. Enfront del desencantament i racionalització del món, el treball fetitxista ofereix a l'art una perspectiva del ritu i de la màgia com a política de la mobilitat i s'inscriu l'encreuament de camps interdisciplinaris i debats fonamentals de la contemporaneïtat com els anomenats nous materialismes, teories i pràctiques decolonials, pràctiques ecofeministes i epistemologies de la màgia. Així, aquest és un projecte d'exercici històric encarnat per a experimentar la materialitat a la vida a contrapèl en altres marcs de pensament.
Inscripció prèvia: info@laescocesa.org